covid 2 duyurusu

   Dudak Damak Yarıkları Derneği- Covid-19 açıklaması II:

 

            Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu durum değerlendirildiğinde Dudak Damak Yarıkları Derneği olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması önemli hale gelmiştir.

 

            Covid-19 pandemisi yayılması esas olarak damlacık yoluyla gerçekleştiği için baş boyun bölgesinde uygulanacak her türlü girişimler bu işlemleri uygulayan sağlık personeline, onlardan hastalara ve dolayısıyla topluma bulaşma riski taşımaktadır. Hastalarımızın, ailelerin, üyelerimizin, öğrencilerimizin ve personelimizin sağlığı ve güvenliği önceliğimizdir. Bu nedenle ideal koşullar sağlanana değin aşağıdaki uygulamalar konusuna dikkat çekeriz.

 

1.     Yeni-doğan bebeklerde beslenme plağı yapılması acil ve hayat kurtarıcı bir girişim değildir. Bebekler bu plak yapılmadan da beslenebilirler.

2.     Beslenme olayında anne ve onun eğitimi önemlidir. Bebeğin anneyi emmesi, mümkün değilse biberonla beslenme, o da mümkün değilse kaşıkla beslenme sırasıyla tercih nedeni olmalıdır. Beslenme olayının anne bebek arasında çok önemli bir bağ olduğu unutulmamalıdır.

3.     Beslenme konusunda sıkıntı yaşayan ailelere telefon veya whatsapp yardımıyla ekiplerimizin sağlık çalışanları tarafından yardım verilecektir.

4.     Yeni-doğan beslenmesinde oral veya nazo-gastrik sondalar genellikle gerekli değildir ama zorunluluk nedeni le takıldıysa bile 2-3 günden fazla kullanılmamalıdır. Aksi halde reflü olasılığı başta olmak üzere başka sorunlar başlamaktadır.

5.     Yeni-doğan döneminde ideal şartlarda kullanılan nazo-alveolar şekillendirici uygulamaları da şu anda bir süreliğine kullanılamayacak görünmektedir.

6.     Yeni-doğan işitme testleri doğumun gerçekleştiği hastanalerde yapılmaktadır İşitme testinden geçemeyen bebekler 2.basamağa oradan yönlendirilmektedir. Ancak daha ileri tetkikler, tüp takılması ve cihaz uygulaması gibi işlemler şu anda uygulanamamaktadır. Bunlar ancak salgın ile ilgili durum sakinleştiğinde yapılmaya başlanabilecektir.

7.     Konuşma ile ilgili değerlendirmeler de benzer şekilde ertelenecektir. Salgın ile ilgili durum yatıştığında yapılmaya başlanabilecektir.

8.     Dudak-damak yarıkları ameliyatlarının birkaç ay gecikmesi tıbbi açıdan ve bebeklerimizin ileriki hayatları açısından ciddi sıkıntı yaratmayacaktır. Ebeveynlerin bu konuda endişe etmelerine gerek yoktur.

9.     Sadece dudak yarığı olan bebeklerin ameliyatlarının birkaç ay gecikmesiyle bebeklerimizin sonraki dönemleri için yeme- içme ve konuşma fonksiyonları başta olmak üzere bir kayıpları olmayacaktır.

10.  Damak yarığı onarımının ideal şartlarda erken yapılmasını istesek de şu an bu şartlar geçerli değildir. Ameliyatlar iyi konuşmayı sağlayabilmek için erken yapılmaya çalışılmakla birlikte birkaç ay gecikmek bu fonksiyonlarda kayba neden olmamaktadır. Ameliyatların bebekler tam sağlıklı iken yapılmasının hayati ve yara iyileşmesi açısından önemli olduğunu bildiğimizden birkaç ay gecikme ciddi bir sıkıntı yaratmayacaktır.

11.  Yeni-doğan Pierre Robin hastaları veya bazı sendromik bebeklerde nefes alma sıkıntıları acil müdahale veya hastane yatışı gerektirebilir. Bunlar acil durumlar kapsamında değerlendirilecektir.

 

Bebeklerimizin, ebeveynlerinin ve toplumun hep birlikte sağlığı birinci önceliğimizdir.

Bu anlamda güvenli ortamlarda ve şartlarda dudak-damak yarığı tedavilerinin yapılabilmesi için pandeminin bir an önce geçmesini diler, her şartta yanınızda olduğumuzu hatırlatmak isteriz. 

 

Dudak Damak Yarıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri

LookUs & Online Makale