Covid-1 duyurusu

  Dudak Damak Yarıklı Bebekleri olan Ailelerin Dikkatine

 

   Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu durum değerlendirildiğinde dudak damak yarıklarının ameliyatlarının birkaç ay gecikmesi tıbbi açıdan ve bebeklerimizin ileriki hayatlarında sorun yaratmamaktadır. Bu nedenle ebeveynlerin bu konuda endişe etmelerine gerek yoktur.

  

Dudak yarığı ameliyatlarının birkaç ay gecikmesiyle bebeklerimizin sonraki dönemleri için yeme- içme ve konuşma fonksiyonları başta olmak üzere bir kayıpları olmayacaktır. Hatta, çok geciken dudak yarığı ameliyatları, damak yarığı onarımıyla uygun vakalarda aynı ameliyat seansında yapılabilir.

 

   Damak yarığı onarımının ise birkaç ay gecikmesinde bir sakınca yoktur. Ameliyatlar iyi konuşmayı sağlayabilmek için erken yapılmaya çalışılmakla birlikte birkaç ay gecikmek bu fonksiyonlarda kayba neden olmamaktadır. Ayrıca ülkemizde dil ve konuşma terapistlerinin yaygınlaşması ile olası konuşma problemleri ile ilgili destek alma şansı her zaman olacaktır.

 

   Günümüzdeki virüs önlemleri de düşünüldüğünde yeni doğan bebeklerin mutlaka ortodontik tedavi alması gerekmemektedir. İdeal koşullarda bazı olgularda ortodontik tedavi, ameliyat sonucunu iyi yönde etkilese de bulunduğumuz şartlarda kar-zarar oranı düşünüldüğünde bu tedavinin yapılması mutlak gerekli değildir.

 

   Yenidoğan Pierre Robin hastalarının bir kısmında olduğu gibi, nefes alma sıkıntıları varsa acil müdahale gerektirebilir, belki ameliyat olmaları da gerekebilir.

Sendromik ve ek hastalığı olan bebeklerin ameliyatlarının gecikmesi bir çok durumda tercih edilen bir durumdur.

 

   Bebeklerimizin ve siz ebeveynlerinin sağlığı birinci önceliğimizdir. Bu anlamda en güvenli ortamlarda ve şartlarda dudak-damak yarığı ameliyatlarının yapılması  en doğrusudur.

LookUs & Online Makale