DDYD genel kurul

Değerli üyelerimiz, 

22 Aralık 2023 tarihinde yapılacak genel kurulumuzda  tüzüğümüzde de bazı değişiklikler yapalacaktır. Buna ait tüzük taslağı ektedir. Bilgilerinize sunulur. 

DUDAK DAMAK YARIKLARI DERNEĞİ  TÜZÜĞÜ

 

 

MADDE 1: DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ

 

Derneğin adı Dudak Damak Yarıkları Derneği’dir. Yurtdışı yazışmalarda Society of Cleft Lip and Palate adı kullanılacaktır. Derneğin merkezi Ankara’dır . Şubesi yoktur.

 

MADDE 2: DERNEĞİN AMACI, BU AMACI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN DERNEKÇE SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMA KONULARI İLE FAALİYET ALANI

 

2.a.Derneğin Amacı:

 

  1. Dernek üyeleri ile dudak damak yarıklı bireylerin tedavisi ile ilgili olarak çalışan profesyonellerin konuya olan ilgi ve bilgilerini, beceri ve tecrübelerini geliştirmelerini sağlayarak, dudak-damak yarığı olan kişilere en iyi kalitedeki hizmeti sunabilmelerini sağlamak.
  2. Dudak-damak yarıkları ile ilgili etik ve deontolojik ilkeleri yaygınlaştırmak ve uygulanmasını sağlamak.
  3. Dudak-damak yarıkları alanında toplumsal sorunlarla ilgilenmek, toplumu bu konularda aydınlatmak, konuyla ilgilenen profesyoneller arasında işbirliği ve dayanışmayı sağlamak, dudak-damak yarıklı kişilerin takibinde, tedavi protokollerinin belirlenmesinde, uygulaması ve takibinde multidisipliner çalışmayı ve dayanışmayı ön planda tutmak, hasta ailelerinin dayanışması ve bilgilendirmesini yaparak, kamu yararına çalışacak bir dernek olması amacıyla kurulmuştur.

 

2.b.Derneğin Çalışma Konuları:

Dernek yukarıdaki amaçlara yönelik olarak aşağıda belirtilen faaliyetleri yapabilir veya yürütebilir.

  1. Dernek üyeleri ile dudak-damak yarıkları ile ilgili olarak çalışan profesyonellerin konuya olan ilgi ve bilgilerini, beceri ve tecrübelerini geliştirmelerini, bununla birlikte dudak-damak yarığı olan kişilere en iyi kalitedeki hizmeti sunabilmelerini sağlamak ve bu amacı gerçekleştirebilmek için kongre, konferans, seminer, atölye çalışması düzenlemek, kitap, dergi, internet yayıncılığı ve benzeri hizmetleri yapmak.
  2. Dernek üyeleri ile dudak-damak yarıkları ile ilgili olarak çalışanlar arasında birlik, beraberlik ve dayanışma sağlamak.
  3. Dernek üyeleri ile dudak-damak yarıkları alanında çalışanların haklarının korunmasını sağlamak, konu ile ilgili standartları belirlemek.
  4. Dudak-damak yarıklarının önemi ve yaygınlığını halka ve kamu yöneticilerine duyurmak, dudak-damak yarığı olan kişilerin ve ailelerinin konu ile ilgili olarak bilinçlenmelerini sağlamak.
  5. Dudak-damak yarıkları ile ilgili her türlü bilimsel gelişmeyi zaman geçirmeden topluma, kamuoyuna ve konuyla ilgili kişilere duyurmak, bu gelişmelerin ülkemizde uygulanması için öncülük etmek.
  6. Dudak-damak yarıkları konusunda yapılan uygulamaları, teşhis ve tedavi yöntemlerini geliştirmek. Dudak-damak yarıklarına erken müdahale edilmesi/ önlenmesi amacı ile çalışmalar yapmak.
  7. Dudak-damak yarıkları ile ilgili her konuda ulusal ve uluslararası gündemi takip etmek, kamu sağlığını ilgilendiren konularda ülke çapında gündem oluşturmak.
  8. Dudak-damak yarıkları ile ilgili bilimsel araştırmaları desteklemek, bu destek çerçevesinde sponsorluk yapmak veya sponsor bulmak.
  9. Üyelerinin ve temsilcilerinin yurt dışı toplantılara katılmasını sağlamak, yabancı ülkelerdeki dernek ve kuruluşların benzer üyelerini ülkemizdeki toplantılara katılmaya davet etmek,
  10. Dudak-damak yarıkları konusunda kişisel ve kurumsal amaç ve hizmetleri doğrultusunda suistimal edici yanlış, yanlı ve bilimsel olmayan görüşlerle kamuoyunu ve bilimsel çevreleri yanıltanlara karşı gerekli hukuki girişimlerini yapmak.
  11. Dudak-damak yarıklarının kamu düzeyinde daha güncel ve ayrıntılı yöntemlerle tanısı ve tedavi edilebilmesi için kaynak ayrılmasına dönük resmi kurumlar nezdinde lobi faaliyetleri yapmak, bu amaçlara ulaşmak için gerekli bilimsel, yasal ve güncel yöntemleri kullanmak.
  12. Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan gelirleri temin amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek.
  13. Gerektiğinde taşınır ve taşınmaz mallar almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek, devretmek ve taşınmazlar üzerinde aynı hak tesis etmek,
  14. Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli görülmesi durumunda vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak.
  15. Faaliyet alanıyla ilişkili olarak uluslararası çalışmalarda bulunmak, yurtdışındaki dernek ve kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak.
  16. Gerekli görülen yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açmak
  17. Derneğin amacı ile ilgili bulunan alanlarda diğer dernek, vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum örgütleri ile ortak bir amacı gerçekleştirmek için platform oluşturmak.
  18. Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek, üyeler arasında sosyal dayanışma ve iletişimi sağlamak amacı ile etkinliklerde bulunmak.
  19. İdari ve bilimsel faaliyetlerin sürdürülebilmesi için ücretli veya maaşlı yardımcı personel çalıştırmak.
  20. Dudak damak yarıklı bireylerin ve ailelerinin sosyal dayanışmalarına ve bu amaçlı faaliyetlerine katkıda bulunmak:
    1. Ülkemizdeki tüm dudak damak yarıklı birey ve ailelerine ulaşarak dayanışmalarını sağlamak, güç birliği içerisinde topluma uyum sağlayarak yaşamlarını sürdürmelerini desteklemek
    2. Dudak damak yarıkları ile yeni tanışan ailelere danışmanlık yapmak
    3. Maddi yetersizliği olan dudak damak yarıklı çocuk sahibi ailelere maddi ve manevi her konuda yardımcı olmak
    4. Dudak damak yarıklı çocukların bireysel özelliklerine uygun eğitim ve öğretimi erken yaşlarda almalarını temin ederek, mümkün olan çabuklukta topluma kazandırılmalarını sağlamak
    5. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlardaki personelin dudak damak yarıkları konusunda bilgilendirilmesini sağlamak
    6. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda görevli test ve değerlendirme, rehberlik ve özel eğitim personelinin dudak damak yarıkları konusunda bilgilendirilmesini sağlamak
    7. Sağlık Bakanlığı ve Belediye kuruluşları ile temasta bulunarak, çocuk sağlığı ile ilgili tüm personelin dudak damak yarıkları konusunda bilgilendirilmelerini sağlamak, dudak damak yarıklı çocukların sağlık kuruluşlarındaki ve gerçek hayattaki problemlerine  çözümler bulmak üzere çalışmalar yapmak
    8. Çalışma konuları ile ilişkili kurumları, devletin ilgili birimlerini ve yerel yönetimleri bilgilendirerek, bu kurumların çalışmalarına, yeni yasa, yönetmelik, tüzük hazırlıklarına katkıda bulunacak raporlar hazırlamak, görüş oluşturmak ve bunları bu kurumlara iletmek
    9. Dudak damak yarıklı çocuklara eğitim veren normal okullara ve rehabilitasyon merkezlerine gereken desteği sağlamak (Materyal, bilgi ve deneyim vb.), bu okulların ve eğitimcilerin teşvik edilmesini ve deneyimlerinin ilgili kimselere aktarılmasını sağlamak, gerekirse özel eğitim ve öğretim kurumları açmak
    10. Toplumda gereken duyarlılığın sağlanması amacıyla basılı ve görsel medya ile ilişkiye geçilerek, kamuoyunu dudak damak yarıkları konusunda bilgilendirilmek
    11. Dudak damak yarıklı çocukların bedensel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak, topluma uyumlarını sağlamak amacıyla dinlenme yerleri, yaz kampları, çocuk kulüpleri kurulmasını sağlamak, sanatsal, sportif ve mesleki kurslar düzenlemek
    12. Ailelerin dayanışması amacıyla aile pikniği, dayanışma yemeği, yılbaşı çocuk şenliği gibi sosyal etkinlikler düzenlenmek

2.c. Derneğin Faaliyet Alanı

Dudak ve damak yarıklı bireylerin tüm tedavileri ve sağlıklı yaşamının devamı alanıdır.

 

MADDE  3. DERNEĞİN ÜYELERİ:

3.a Derneğin Kurucu Üyeleri

Derneğin  kurucu üyelerinin adı, soyadı aşağıda belirtilmiştir:

Adı Soyadı

Baba-Ana

Adı

Doğum Yeri-Tarihi

Nüfusa  Kay Olduğu Yer

Tabiyeti

Cinsiyeti

Mesleği

 

Öğretim Durumu

Adresi

1-Figen ÖZGÜR

 

 

 

 

 

 

 

2-Servet DOĞAN

 

 

 

 

 

 

 

3-Ufuk EMEKLİ

 

 

 

 

 

 

 

4-Toros ALCAN

 

 

 

 

 

 

 

5-Derya GERMEÇ

 

 

 

 

 

 

 

6-Elif ERBAY

 

 

 

 

 

 

 

7-Selahattin ÖZMEN

 

 

 

 

 

 

 

8-Halil İbrahim CANTER

 

 

 

 

 

 

 

9-Maviş Emel KULAKKAYIKÇI

 

 

 

 

 

 

 

10-Zekeriya TOSUN

 

 

 

 

 

 

 

11- İbrahim VARGEL

 

 

 

 

 

 

 

12-Müge AKSU

 

 

 

 

 

 

 

13-Emre HOCAOĞLU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Derneğin Asil Üyeleri: Derneğe medeni hakları kullanmak ehliyetine haiz ve 18 yaşını bitirmiş, yüz kızartıcı (şeref ve haysiyet kırıcı) suçtan mahkûmiyeti bulunmayan ve dudak damak yarığı tedavisi ile ilgilenen tıp doktoru, diş hekimi, odyoloji uzmanı, dil ve konuşma terapisti, hemşire, tıbbi sekreter, psikolog ve sosyal hizmetler uzmanı gerçek kişiler üye olabilir.  Derneğe üye olmak isteyenler kendi istekleri, iki asıl üyenin önerisi ve yönetim kurulu kararı ile derneğe üye olabilirler. Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.

 

Derneğin Onursal Üyeleri: Dudak damak yarıkları konusunda uzun yıllar çalışmış, çeşitli araştırma ve yayınlarıyla bu alanın gelişimine katkıda bulunmuş kişiler en az iki asil üyenin teklifi ve yönetim kurulunun kararı ile onursal üyeliğe seçilebilir. Bu nitelikleri taşıyan yabancı bilim adamları da onursal üyeliğe seçilebilirler. Asil üye olmayan onursal üyelerin oy hakkı yoktur. Derneğin kongreleri de içeren her türlü çalışmasına katılım ücreti ödemeden katılabilirler. Türk vatandaşı olmayan onursal üyelerde ikamet şartı aranmaz.

 

MADDE 4: ÜYELİĞİN SONA ERMESİ

 

4.a. Üyelikten Çıkma, Üyeliğin Sona Ermesi

Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten ayrılma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi Yönetim Kurulu’na ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan varsa birikmiş borçlarını sona erdirmez. Üyelik, aidatın ödendiği yıl ile sınırlıdır.

Ölüm ile birlikte dernek üyeliği kendiliğinden son bulur.

 

4.b Üyelikten Çıkarılma Nedenleri ve Çıkarılma İşleyişi

 

Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller:

  1. Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,
  2. Üyenin kendi onayı ile verilen görevlerden sürekli kaçınmak,
  3. Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını iki yıl içinde ödememek,
  4. Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak,
  5. Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak,
  6. Yüz kızartıcı veya Dernekler Kanunu'nun üyeliği yasaklayıcı suçlarından kesin hüküm giymiş olmaktır.
  7. Derneklere üye olma hakkını kaybedenler veya dernek tüzüğüne aykırı hareketlerinden dolayı hakkında üyelikten çıkarılma kararı verilenlerin üyelikleri sona erer. Dernek tüzüğüne aykırı hareketlerinden dolayı üyelikten çıkarılanların, genel kurula itiraz hakkı saklıdır.
  8. Ölüm,
  9. Derneğe, üyelerine ve organlarında görev yapanlarla çalışanlara karşı saldırıda bulunmak, eleştiri dışı söz ve yazılarla karalama ve kötülemeye çalışmaktır.
  10. Genel Kurul’da onaylanan TMFTPD Onur ve Disiplin Kurulu Yönergesi’nde  yer alan üyelikten çıkarma disiplin suçları kapsamında, Onur  kurulunun önerisi üzerine, yönetim kurulunun almış olduğu üyelikten çıkarma kararına itiraz üzerine Genel Kurul Üye sayısının salt çoğunluğun onayıyla, ilgili üye üyelikten çıkarılır.
  11. Kaydı silinen üye, kararın kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde Yönetim Kurulu’na itirazda bulunabilirler. Yönetim Kurulunun bu konudaki kararı kesindir. Üyelikten çıkarılan kişilerin yeniden üyeliği, üyeliğin son bulduğu tarihten itibaren 2 yılın geçmesinin ardından mümkündür.

Yönetim Kurulunun kararında direnmesi durumunda, üyenin Genel Kurula itiraz hakkı saklıdır. Bu durumda üyelikten çıkartılanlar, bir defa Genel Kurulda çıkartılma kararına karşı başvuruda bulunabilirler. Genel Kurulda oylama yapılır ve katılanların salt çoğunluk oyu ile alınan kararlar kesindir. Üyelikten çıkan ya da çıkarılanların durumları üyelik kütüğüne işlenir.

MADDE 5: ÜYELERİN HAKLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

5.A. ÜYELERİN HAKLARI

  1. Hiç kimse dernekte üye olmaya veya dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye, üyelikten çekilme hakkına sahiptir.
  2. Üyeler eşit haklara sahiptir.
  3. Asil üyeler, Genel Kurul'da oy hakkına sahiptirler. Asil üyeler, çalışma grupları ve bilimsel kurullara seçilebilirler.
  4. Derneğin yönetimiyle ilgili dileklerini yazılı olarak Yönetim Kuruluna iletebilirler.

 

5.B. ÜYELERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

  1. Genel Kurul ve Yönetim Kurulunca alınan ve duyurulan kararlara uymak.
  2. Kendisiyle yazışma yapılabilecek adresinin değişmesi halinde en geç üç ay içinde Derneğe bildirmek.
  3. Bu tüzükte öngörülen öteki maddi ve manevi yükümlülükleri aksatmadan yerine getirmek.
  4. Aidatlarını ve diğer borçlarını süresinde ödemek, Tüzük'e aykırı davranmamak ödev ve sorumluluklarıyla yükümlüdür.

 

 

5.C. YENİDEN ÜYELİK

Dernek üyeliğinden ödentilerini ödemediği gerekçesi ile çıkartılanlar dışında üyelikten çıkartılmasına karar verilenler derneğe yeniden üye olamazlar.
Dernek üyeliğinden ödentilerini ödemediği gerekçesiyle çıkartılanlardan tekrar üye olmak isteyenler, birikmiş ödenti borçlarını, yasal faizlerini ve varsa diğer borçlarını ödediklerine ilişkin alındı belgeleriyle Yönetim Kuruluna yazılı olarak başvurmaları durumunda bu kişiler Yönetim Kurulu kararı ile yeniden üyeliğe alınabilirler. Ancak bu nedenle iki (2) kez üyelikten çıkartılanlar yeniden üye olamazlar.

 

MADDE 6: DERNEĞİN ZORUNLU ORGANLARI

 

  1. Genel Kurul
  2. Yönetim Kurulu
  3. Denetleme Kurulu
  4. Onur Kurulu

Dernek zorunlu organlar dışında başka organlar oluşturabilir. Ancak bu organlara zorunlu organların görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez.  

 

MADDE 7. GENEL KURULUN KURULUŞ ŞEKLİ, TOPLANMA ZAMANI, ÇAĞRI VE TOPLANTI USULÜ

 

Derneğin en yetkili organıdır. Asıl üyelerden oluşur. Olağan genel kurul toplantıları iki yılda bir Kasım ayında dernek merkezinin bulunduğu Ankara’da veya yönetim kurulunun uygun gördüğü yerde yapılır.  İki yılda bir Kasım ayı içinde Yönetim Kurulu’nun çağrısıyla "olağan", Yönetim Kurulu ya da Denetim Kurulu’nun gerekli gördüğü durumlarda ya da dernek üyelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine 30 gün içinde "olağanüstü" olarak toplanır.

 

Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir. Genel kurul yönetim kurulunun gerekli gördüğü yer ve tarihte yapılır.

 

MADDE 8. ÇAĞRI YÖNTEMİ

 

Yönetim Kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılacak üyelere en az on beş (15) gün önceden, toplantı günü, saati, yeri ve gündemi yerel bir gazeteyle, e-mektup veya internet ortamı da içinde olmak üzere kitle iletişim araçlarından en az birisi kullanılmak yoluyla duyurularak toplantıya çağrılır. Bu duyuruda, çoğunluk sağlanamaması nedeniyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak süre yedi (7) günden az, altmış (60) günden fazla olamaz.

 

Toplantı, çoğunluk sağlanamaması nedeninin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı (6) ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, yukarıda belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

 

Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz. Denetim Kurulunun ya da beşte bir üyenin isteği üzerine Yönetim Kurulu, Genel Kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmazsa, Denetim Kurulu ya da beşte bir üyenin Sulh Yargıcına başvurusu ile toplantı sağlanır.

 

MADDE 9. TOPLANTI KARAR VE YETER SAYISI

 

a) Toplantı Yeter Sayısı: Genel Kurul, Genel Kurulu oluşturan üyelerin salt çoğunluğu, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır.

İlk toplantıda yeterli sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim, Denetim ve Onur Kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.


b) Karar Yeter Sayısı: Kararlar, toplanan üyelerin oy çokluğuyla alınır. Dernek tüzüğünün değiştirilmesine ya da derneğin feshine ilişkin kararların toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile alınması gerekir. Dernek organlarının seçimine ilişkin kararlar gizli oy açık tasnif, derneğin feshine ilişkin kararın oylaması ise kapalı oylama ile yapılır. Bunun dışındaki kararların hangi yöntemle yapılacağı Genel Kurul tarafından aksi kararlaştırılmadığı sürece açık oylama ile yapılır.

 

MADDE 10. TOPLANTI YÖNTEMİ

 

Genel Kurul toplantıları duyuruda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel Kurula katılacak üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. 10. maddede belirtilen yeter sayı sağlanmışsa, durum bir tutanakla saptanır ve toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı ya da görevlendirilecek Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.

Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir genel sekreterden oluşan Genel Kurul Divan Başkanlığı seçilir. Toplantının yönetimi Genel Kurul Divan Başkanına ve onun görev verdiği durumlarda Başkan Yardımcısına aittir. Genel sekreter toplantı tutanağını düzenler ve Başkan ve yardımcısı ile birlikte imzalarlar.

Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler geçmiş dönem Yönetim Kurulu Başkanına teslim edilir. Görev devir teslimi anında ise tüm diğer belgeler ile birlikte seçilmiş olan yeni yönetim kuruluna bu tutanak ve belgelerin de teslimi sağlanır.

 

MADDE 11. GÖRÜŞÜLECEK KONULAR

 

Genel Kurul toplantısında yalnızca gündemde yer alan konular görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda birince görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Genel Kurulun görüşüp karara bağlayacağı işler şunlardır:

  1. Derneğin geçen dönemdeki çalışmalarını inceleyerek gerekli kararları almak.
  2. Derneğin hesaplarını ve Denetim Kurulu raporunu inceleyip Yönetim Kurulunu aklamak.
  3. Yönetim Kurulunca düzenlenen bütçe tasarısını görüşüp onaylamak.
  4. Gelecek dönem çalışmaları için gerekli ilkeleri saptamak ve yönergeleri vermek.
  5. Yönetim, Denetim ve Onur Kurullarını seçmek.
  6. Dernek tüzüğünün değiştirilmesine karar vermek.
  7. Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınmasına, kiralanmasına ya da var olan taşınmaz malların satılması, kiraya verilmesi konusunda Yönetim Kuruluna yetki vermek.
  8. Derneğin uluslararası çalışmalarda bulunmasına, yurt dışındaki dernek ya da kuruluşlarla iş birliği yapmasına, onlara üye olarak katılmasına ya da ayrılmasına karar vermek, bu konularda Yönetim Kuruluna yetki vermek.
  9. Derneğin yurt içinde ve dışında temsilcilik açmasına karar vermek ve gerekli işlemleri yürütmek için Yönetim Kuruluna yetki vermek.
  10. Derneğin feshine karar vermek.
  11. Üyelikten çıkarılan üyenin itirazını görüşerek karara bağlamak.
  12. Bu tüzüğün ve yasaların yüklediği öteki görevleri yapmak.
  13. Üyelerin vereceği giriş ödentisi ve yıllık ödenti tutarını belirlemek.


MADDE 12. OYLARIN KULLANILMASI

 

Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, Yönetim, Denetim ve Onur Kurulu Üyelerinin seçimleri gizli oylama ile oy kullananların kimlik kontrolü yapılarak ve imza karşılığı, diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.

 

Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.

 

MADDE 13. DERNEK ORGANLARININ SEÇİMİ

 

Yapılacak seçimlerde aşağıdaki hükümler uygulanır:

 

a) Genel Kurulda Adaylık: Derneğin asil üyeleri Genel Kurulda aday olabilir. Aday olan üye Genel Kurula katılarak Genel Kurul Başkanına başvuru yapmak kaydı ile konuşma hakkı talep edebilir. Genel Kurul Başkanı seçim öncesi bu şekilde talep edilmiş konuşma isteklerine 5 (beş) dakikayı geçmemek üzere ve toplamda 60 (altmış) dakika zaman ayırır. Toplam konuşma süresi talebinin 60 (altmış) dakikayı aşacağı durumlarda adaylara eşit olarak toplam süreyi (60 (Altmış) dakika) dağıtır ve durumu genel kurulla bir açıklama ile paylaşır.
 

b) Organların Seçiminde Gözetilecek Yöntem ve Esaslar:

Dernek Organları için yapılacak seçimlerde, Genel Kurul üye tam sayısının salt çoğunluğu aksine bir karar vermezse seçimler o ana kadar yönetim kuruluna başvuran adayların listesi ile yapılır. Bu liste dışında genel kurul esnasında seçimlere geçilmeden önce aday olmak istediğini bildiren üyeler de bu listeye dahil edilir. Kullanılacak oy pusulası, o dernek biriminin organları için hazırlanır. Bu oy pusulasında seçilecek asıl üye sayısı kadar üye adayı yer alır. Genel Kurul Başkanlığınca kesinleştirilen bireysel adayların ad ve soyadlarını içeren bir liste Genel Kurul salonunda ve sandık başlarında görünür bir yere asılır.

Ayrı organlar için tek oy pusulası her organ ayrı ayrı tanımlanarak düzenlenir. Bu halde bir organ listesinde geçersizlik varsa, oy pusulasının yalnızca ilgili organ için olan bölümü tekrarlayan sayımlarda karışıklığı önlemek için kırmızı bir kalem ile çizilir.
Pusulanın diğer organla ilgili bölümleri geçerli olur ve sayılır. Divan kurulu tarafından genel kurula katılım da göz önüne alınarak oy kullanılacak sandıklar için düzenleme yapılır. Her sandığın kurul başkanı ve iki üyesi Genel Kurul Başkanlığı'nın önerisi ile Genel Kurulda oylanarak, oy çokluğu ile seçilir. Genel Kurula katılım sayısı dikkate alınarak sandık kurullarına kendi sandıkları ile ilgili oyları genel kurul huzurunda açık tasnif ve sayma yetkisi verilir. Tüm sandıkların ayrı ayrı tasnif ve sayma işlemi sonunda sandık kurulları tarafından oluşturulan tutanaklar Genel Kurul Başkanlığı'na sandık kurulu başkanları tarafından imza karşılığında teslim edilir ve Kurul Başkanlığı'na tarafından nihai sonuçlar genel kurula açıklanır. Oy verme işlemi süresi dört (4) saati geçmeyecek şekilde divan başkanı tarafından düzenlenir, Genel Kurula duyurulur, oy verme süresi sona erdiğinde halen oy vermek için sandık başlarında bekleyen üyelerin tespiti sandık kurulları tarafından yapılarak oy vermeleri sağlanır, bunun dışında süre bitiminde gelen üyelere oy kullandırılmaz.

Genel Kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.

 

c) Elektronik Olarak Oy Kullanma:

Derneklerde elektronik ortamda genel kurul yapılmasına dair yasal düzenleme kapsamında gerekli alt yapı hazırlandığı ve Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından onay verildiği takdirde elektronik ortamda Genel Kurulun yapılmasına geçilebilir. Bu konuda karar alma yetkisi Yönetim Kuruluna ait olup, Genel Kurul ile ilgili çağrıda bu konu açıkça belirtilecektir.

 


d) Toplantısız veya Çağrısız Alınan Kararlar (İstisnai Uygulama):

İstisnai durumlar oluştuğu takdirde bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.

 

İsteğin ve nedenlerinin yasa ya da dernek tüzük hükümlerine uygunluğunu saptanması halinde yine Genel Yönetim Kurulu tarafından alınacak kararla olağanüstü olarak toplanır. Olağanüstü Genel Kurulda, gündemde olmayan hususlar görüşülemez, gündeme ilave yapılamaz. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

 

 

MADDE 14: YÖNETİM KURULU:

Yönetim Kurulu Dudak Damak Yarıkları Derneğinin yürütme organıdır. Yönetim kurulu, yedi asil ve yedi yedek üye olarak genel kurulca seçilir. Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak başkan, başkan yardımcısı, sekreter, sayman, ve üç üyeyi belirler. Yönetim kurulu, tüm üyelerin haberdar edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. Üye tam sayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir. Yönetim kurulunun görev süresi 2 yıldır.

 

14.a Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri:

Yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.

  1. Derneğin Madde 2’ de belirlenen amaçlar doğrultusunda ileriye dönük stratejisini ve vizyonunu belirler.
  2. Dernek gelirlerinin derneğin amaçları doğrultusunda kullanımına karar verir.
  3. Eğitim burslarının miktar ve dağılımını belirler.
  4. Derneğin yapılanması ve Madde 2’de belirlenen amaçların gerçekleştirilmesi doğrultusunda komiteler oluşturur.
  5. Üyelerden herhangi birine karşı mesleki faaliyetlerinden ötürü açılacak ceza ya da hukuk davalarında, hukuki niteliği itibariyle aynı zamanda dudak damak yarıkları ile ilgilenen uzmanların ve hastaların alanının mevcut ve gelecekteki çıkarlarını ilgilendirdiği takdirde, Etik ve Hukuk Kurulu’nun uygun görüşü alınarak davaya, davalı üye yanında müdahil olarak katılma başvurusu yapılmasına karar verebilir.

 

14.b.Yönetim Kurulundan Boşalan Üyelikler:

Geçerli özür bildirmeksizin birbiri ardına üç (3) toplantıya katılmayan üye Yönetim Kurulu üyeliğinden çekilmiş sayılır.

Yönetim Kurulu başkanı, başkan yardımcısının istifa etmesi durumunda boşalan Yönetim Kurulu üyeliğine sırada olan yedek üyenin çağrılması ile oluşturulan Yönetim Kurulu'nda seçim yapılarak Başkan ya da Başkan Yardımcısı belirlenir. Başkanın veya Başkan Yardımcısının istifa etmesi durumunda Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen yeni Başkan veya Başkan Yardımcısının görev süresi o dönem sonunda sona erer.

Yönetim Kurulunda boşalan üyelik yerine, sırada olan yedek üye göreve çağrılır. Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar nedeni ile yedeklerin de çağırılmasından sonra, asil üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse Genel Kurul, kalan Yönetim Kurulu üyelerince ya da Denetim Kurulunca en geç bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması durumunda Dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine Sulh Hukuk Yargıcı Dernek üyeleri arasından seçeceği üç (3) kişiyi bir ay içinde Genel Kurulu toplamakla görevlendirir.

 

14.c.Görev Süresi ve Genel Kurula Karşı Sorumluluk

 

Yönetim Kurulunun görev süresi iki (2) yıldır. Görev süresi dolan Yönetim Kurulu, çalışmalarını, genel durumu ve mali durumunu gösteren bir raporu üyelerinin ortak sorumluluğu altında Genel Kurula sunar ve bunu, toplantıdan en az (2) iki hafta önce genel kurula katılacak olan üyelere dağıtır ve derneğin internet sayfasında yayınlar. Başkan ve diğer yönetim kurulu üyeleri sonraki genel kurullarda organ seçimlerinde tekrar aday olabilir, yönetim kurulu üyeleri üst üste aday olup, görev alabilirler.

 

14.d. Yönetim Kurulu Üyelerinin Görevleri

14.d.1. Yönetim Kurulu Başkanı Görevleri ve Yetkileri

  1. Derneği temsille birlikte sevk ve idare eder. Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık eder.
  2. Derneğin bilimsel ve idari temsilcisi olup, derneğin tüzel kişiliğini yurtiçi ve yurtdışında temsil eder.
  3. Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık yapar, alınan kararları uygular, uygulatır.
  4. Tüm yazışmaları genel sekreter veya saymanla birlikte imzalar, dernek çalışmalarının yürütülmesinden sorumludur.
  5. Dernek bütçesini ve mali işlerini sayman ile birlikte yönetir, çekleri sayman ile birlikte imzalar.
  6. Genel kurulca yapılan seçimi izleyen kırkbeş (45) gün içinde, Yönetim ve Denetim Kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyeleri mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
  7. Dernek organlarında ve yerleşim yerinde meydana gelen değişiklikleri otuz (30) gün içinde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
  8. Derneğe ait tutulması gereken defter ve kayıtların tutulmasını sağlar.
  9. Derneğin yılsonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyeceği beyannameyi her yıl en geç nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine verilmesini sağlar.
  10. Yurt dışından yardım alınması halinde, bu yardımların bankalar aracılığıyla alınmasını sağlar.
  11. Derneğin edindiği taşınmazları, tapuya tescilinden itibaren bir ay içinde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
  12. Derneğin temsilcilik açması halinde, temsilciliğin adresi ve görevlendirilecek kişi veya kişilerin mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
  13. Önemli ve acele konularda yönetim kurulunu toplantıya çağırır. Görevlerinin etkin ve verimli yapılmasını teşvikle birlikte bu konuda öncülük yapar.
  14. Mevzuatta Dernek Başkanınca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkileri kullanır.

 

14.d.2.Başkan Yardımcısının Görev ve Yetkileri

Başkan yardımcısı, Başkanın olmadığı takdirde ona vekalet eder, onun tüm yetkilerini kullanır. Ayrıca başkanın kendisine verdiği diğer görevleri yerine getirir. Başkanın bulunmadığı zamanlarda ona vekillik eder. Başkan ve Başkan Yardımcısının bulunmadığı zamanlarda en yaşlı üye Kurula Başkanlık yapar. 

 

14.d.3. Genel Sekreter Görevleri

  1. İç ve dış yazışmaları hazırlar, takip eder.
  2. Yönetim Kurulu gündemlerini Başkanla birlikte hazırlar ve kurul üyelerine dağıtır.
  3. Üye kayıt defteri, karar defteri, gelen-giden evrak defteri ve dosyaları düzenler.
  4. Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasını takip eder.
  5. Yıllık çalışma programı ile bütçeyi hazırlamak ve Yönetim Kuruluna onay için sunmak.
  6. Dernek gelirlerini toplanmasını koordine etmek, mevzuat, bütçe ve Yönetim Kurulu kararlarına uygun olarak harcamaların ve raporlamaların yapılmasını sağlamak.
  7. Yönetim Kurulu tarafından tespit edilecek sınırlar içerisinde, taşıt dışındaki taşınır malların alımına, satımına, kiralanmasına ve hizmet alımına karar verilmesini koordine etmek.
  8. Derneğin bilimsel, sosyal hizmetler alanındaki kişi, kurum ve kuruluşların proje üretme ve uygulama kapasitesini geliştirici faaliyetlerde bulunmasını kolaylaştırmak.
  9. Özel sektör sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin sosyal hizmetler alanında politika oluşturma sürecine katkıda bulunmasını sağlayıcı faaliyetleri araştırmak ve katılım sağlanmasını sağlamak.
  10. Yapılan proje ve faaliyetleri izlemek, değerlendirmek, denetlemek ve raporlamak.
  11. Sosyal ve bilimsel hizmetler ile ilgili yurt içindeki ve dışındaki kuruluşlarla işbirliği yapmak ve ortak projeler geliştirmek.
  12. İmkânlar doğrultusunda kendi alanında veya bağlantılı alanlarda çalışan diğer derneklere teknik destek sağlanmasını koordine etmek.
  13. Dernek üyelerinin kabulü ve dernekten çıkarılması hakkında dilekçe iş ve işlemlerini Yönetim Kurulunun karar alması için hazırlamak.
  14. Derneği temsilen, ulusal ve uluslararası toplantılara katılmak ve temaslarda bulunmak.
  15. Derneğin sekretarya işlerini ve görev alanına giren diğer hizmetleri yürütmek.

 

14.d.4. Muhasip Üye Görevleri

  1. Derneğin gelir-gider, kesin hesap ve bilanço defterlerini tutar, masraflarla ilgili belgeleri dosyalar.
  2. Demirbaş defterini tutar ve Derneğe ait demirbaş eşyaları buna kaydeder.
  3. Tahsil edilen üye aidatlarının düzenli olarak toplanmasını organize eder, aidatlarını ödemeyenleri belirleyerek Başkana bildirir.
  4. Yönetim Kurulu'nun onayı ile Dernek ile ilgili masrafları karşılar. Bu masraflarda yönetim kurulu ve sayman ortak sorumluluk taşırlar.
  5. Sayman, kendi üzerinde Dernek parasından 10.000 (OnBin)TL'sına kadar bulundurabilir. Değişen koşullara bağlı olarak bu rakamın artırılmasına olağan Genel Kurul karar verir.
  6. Altı ayda bir, Derneğin mali durumunu gösteren sayım özetini Yönetim Kurulu ve Denetim Kuruluna verir.
  7. Saymanlık işlerinde görevlendirilen Dernek çalışanını denetler.
  8. Dernek gelirinin toplanmasını izler ve yapılacak harcamalara ilişkin paraları öder.
  9. Dernek İktisadi İşletmesi ile ilgili hesapları denetler, buna ilişkin raporları da altı ayda bir Yönetim Kurulu'na sunar.

 

MADDE 15:DENETİM KURULU :

Denetim Kurulu, Genel Kurulu tarafından derneğin tüm faaliyetlerini kontrol etmek üzere iki (2) yıl için gizli oyla üç asıl, üç yedek üye olarak seçilir. Denetim Kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağırılması mecburidir.

  1. Denetim Kurulu, Yönetim Kurulunun,  İktisadi İşletmenin iş ve işlemlerini ve Dernek çalışmalarının Tüzük’te belirlenen amaçlara uygun bir biçimde yürütülüp yürütülmediğini denetlemekle yükümlüdür.
  2. Denetim Kurulu, Derneğin hesaplarını en az yılda bir kez denetler.
  3. Denetim Kurulu, Derneğin hesap işlerinde gördükleri aksaklıkları ya da dernek mali durumu üzerindeki düşüncelerini ve eleştirilerini Yönetim Kuruluna yazılı olarak verebilecekleri gibi, gerekli olan durumlarda Yönetim Kurulu toplantılarına da katılabilir ve düşüncelerini söyleyebilirler.
  4. Denetim Kurulu her dönem sonunda Genel Kurula, Derneğin çalışmaları konusunda rapor verir.
  5. Denetim Kurulu gerek gördüğü taktirde Genel Kurulunu toplantıya çağırır.
  6. Tüzükte belirtilen diğer görevleri yerine getirir.
  7.  Genel kurulu veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırabilir. Genel Kurul, Yönetim

Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Denetim Kurulu, her zaman Yönetim Kurulunun hesap ve defterini Genel Kurul adına denetler, neticelerini bir rapor halinde Genel Kurulun ilk toplantısına sunar. Denetim Kurulu denetim görevini en az yılda bir kez yapar ve Dernek İç denetim Raporunu hazırlar.

 

MADDE 16. ONUR KURULU:

Onur Kurulu, genel kurulda gizli oyla seçilecek 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. Üyeliğin boşalması veya üyenin istifası durumunda yerine yedekteki ilk kişi göreve çağrılır. Onur Kuruluna seçilebilmek için tüzükte bulunan asıl üyelik koşullarına ek olarak, halen hekimlik görevini yapıyor olmak, dudak ve damak yarıkları alanında en az 15 yıllık deneyimi bulunmak ve dernekten herhangi bir disiplin cezası almamış olmak koşulları da gerekir. Bu kurulun görev süresi yönetim kurulunun görev süresi ile sınırlıdır. Onur Kurulu aldığı tavsiye niteliğindeki kararları yönetim kuruluna bildirir. Onur Kurulu, kendi yönergesi ile çalışır ve yönetim kurulu tarafından belirlenen ve teklif edilen Onur Kurulu Yönerge’si genel kurulun onayı ile yürürlüğe girer.

 

MADDE 17. MALİ KAYITLAR

 

A) DERNEĞİN GELİRLERİ, GELİR GİDER KAYITLARI VE PARASAL İŞLEMLER:
GELİR KAYNAKLARI

a) Üyelerin giriş aidatları ve yıllık aidatlar her yıl genel kurul tarafından verilecek karar doğrultusunda belirlenir ve yeni aidat miktarı üyelere duyurulur.

b) Kişilerin kendi isteği ile derneğe başvurarak yaptıkları ayni ve nakdi bağış ve yardımlar, hususi ve mülki şahıslarla resmi ve özel teşekküllerin yapacakları bağış ve yardımlar,

c) Derneğin mal varlığından amaç ve hizmet konularına uygun çalışma ve faaliyet konu biçimlerinden elde edilen gelirler,

d) Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplenen piyango, balo, çay, yemekli toplantı, gezi eğlence, temsil,  konferans, kongre gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
e) Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,

f) Amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gelir temin etmek amacıyla kurduğu iktisadi, ticari ve sanayi işletmeleri, ortaklıklar, vakıflar ve yardımlaşma sandığından elde edilen gelirler,

g) Çeşitli gelirlerdir.

h) Şehir Temsilcilikleri kongre düzenledikleri takdirde elde edilen gelirlerden Genel Merkez ile yapılacak karşılıklı görüşme sonrası belirlenecek bir payı isim hakkı olarak Genel Merkeze aktarırlar.

i) Genel Yönetim Kurulu`nun dernek logosunu ve desteğine ilişkin iznini almak kaydıyla şehir temsilciliklerinin toplantılarından bağımsız olarak düzenlenecek kongrelerden Genel Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği oranda sağlanan katkıları içerir.

Derneğin parası, Yönetim Kurulu'nun kararıyla milli bankalara Dernek adına açılan cari hesaba/hesaplara yatırılır. Devlet teminatı olmayan tahvil veya benzeri gibi yerlere hiçbir nedenle para yatırılamaz. Bankalardan para, Başkan ve Sayman veya Yönetim Kurulu'nun yetkili kıldığı Yönetim Kurulu Üyelerinden ikisinden birinin imzasıyla çekilir. Bunun için, Derneğin parasının bulunduğu bankalara, her seçimden sonra imza sirküleri gönderilir.

 

B)-GİDERLER
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanununun 94'üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeliği EK-13'te örneği bulunan) "Gider Makbuzu" veya "Banka Dekontu" gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanılır.
Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-14'te örneği bulunan) "Ayni Yardım Teslim Belgesi" ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise (Dernekler Yönetmeliği EK-15'te örneği bulunan) "Ayni Bağış Alındı Belgesi" ile kabul edilir.
Bu belgeler; Ek-13, Ek-14 ve Ek-15'te gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur


C)-Alındı Belgeleri

Dernek gelirlerinin tahsilinde dernek adına bankalar nezdinde açılacak olan hesaplara doğrudan paranın yatırılması veya kullanılacak "Alındı Belgeleri" (Dernekler Yönetmeliği EK-17'de gösterilen biçim ve ebatta) Yönetim Kurulu kararıyla, matbaaya bastırtılarak bu belgeler vasıtasıyla tahsil edilir.

Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
 

D)- Yetki Belgesi

Yönetim Kurulu asıl üyeleri hariç, Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, Yönetim Kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği Ek-19'da yer alan) "Yetki Belgesi" dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, Dernek Yönetim Kurulu Başkanınca onaylanır. Yönetim Kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.
Yetki belgelerinin süresi Yönetim Kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin Dernek Yönetim Kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi Yönetim Kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.

 

E) Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi

Defterler hariç olmak üzere, Dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.


F)-Aidatlar
Derneğin asil üyeleri, ilk kayıt olduklarında ve yıllık aidat olarak, iki yılda bir genel kurul tarafından belirlenen aidatı verirler.

  1. Üyelik aidatını iki yıl üst üste ödemeyen üyelerin üyeliği sona erer. Tekrar üyeliğe başvurduklarında, eski borçlarına yasal faiz eklenerek ödemeleri talep edilir.
  2. O yıl aidatını ödemeyen üye seçim olduğu takdirde Genel Kurul toplantılarından önce aidat borcunu ödemek zorundadır.

 

MADDE 18. TUTULMASI MECBURİ DEFTERLER

Dernek aşağıda yazılı defterleri tutarlar.

A) İşletme Hesabı Esasında Tutulacak Defterler ve Uyulacak Esaslar Aşağıdaki Gibidir:

1) Karar Defteri: Yönetim Kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.

2) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, Derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.

3) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.

4) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.

 

b) Bilanço Esasında Tutulacak Defterler ve Uyulacak Esaslar Aşağıdaki Gibidir:

1) (a) bendinin 1 inci, 2 nci, 3 üncü alt bentlerinde kayıtlı defterleri bilanço esasında defter tutan dernekler de tutarlar.

2) Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanunun Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.

Yukarıda sayılan defterlerden yevmiye defteri, büyük defter ve tutulması durumunda envanter defteri bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak şartı ile elektronik ortamda tutulmalarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca çıkarılan tebliğlerde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, diğer defterler ise Bakanlıkça oluşturulan veya izin verilen yazılımlar kullanılarak elektronik ortamda da tutulabilir.

Bu maddede sayılan ve derneklerce tutulması zorunlu olan defterlerin dernekler biriminden veya noterden onaylı olması zorunludur.

 

 

MADDE 19. TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

 

Tüzük değişikliği, Genel Kurul Kararı ile olur. Tüzük değişikliği ancak Genel Kurul gündeminde yer almışsa veya toplantıda hazır bulunan üyelerin 1/10 unun yazılı isteği üzerine gündeme alınmışsa genel kurulda görüşülebilir. Tüzük değişikliğine karar verme yeter sayısı; toplantıda hazır bulunan üyelerin 2/3 ünün bir fazlasıdır. Tüzük değişikliğinin tescili, Dernek kuruluşundaki usule uygun olarak yerine getirilir.

 

MADDE 20. DERNEĞİN İÇ DENETİMİ

 

Dernekte Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Denetim Kurulu tarafından en geç yılda bir defa Derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir. Derneğin idari işlerini yürütme şekil ve esasları yönetim kurulunca hazırlanacak ve Genel Kurulca onaylanacak bir iç yönetmelikle gösterilir. Yönetim Kurulu görev bölümü yaparak, yukarıda tanımlanan görev paylaşımlarını yapar. Yönetim Kurulu en az 4 ayda  bir kez önceden kararlaştıracağı yer,  belirli gün ve saatte çağrısız toplanır. Yönetim Kurulu, üye tam sayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunuşu ile toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Zorunlu hallerde dernek Yönetim Kurulu elektronik ortamda toplantı yapabilir.

 

 

MADDE 21: DERNEĞİN FESHİ

 

Dernek Genel Kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel Kurulun Derneğin feshine karar verebilmesi için; Tüzük’e göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üye ve delegelerin en az 2/3 ünün toplantıda hazır bulunması gerekir. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanamazsa üye ve delegeler ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Ancak toplantıya katılanlar Yönetim ve Denetim Kurulu üye tam sayısının iki katından az olamaz. Feshe ilişkin kararın, her halükârda toplantıda hazır bulunan üyelerin 2/3 ü çoğunluğu ile verilmesi zorunludur. Genel Kurulca derneğin feshine karar verildiği takdirde; fesih kararı 5 gün içinde Genel Yönetim Kurulu tarafından mahalli mülki amirliğine yazı ile bildirilir. Genel Kurul fesih kararı ile derneğin mal, para ve haklarının tasfiye için üç kişilik bir tasfiye kurulu seçilir. Bu kurul mevzuata uygun olarak derneğin mal, para ve haklarının tasfiye işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Derneği’nin feshi halinde, Genel Merkeze ait mallar, para ve haklar aynı alanda faaliyet gösteren bir başka derneğe veya Türk Tabipler Birliği Başkanlığı’na intikal eder.

 

MADDE 22: HÜKÜM EKSİKLİĞİ

 

Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın ‘’Dernekler’’ hakkındaki hükümleri uygulanır.

İş bu tüzük Genel Kurul’da oylanarak kabul edildikten ve Ankara Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tescil ve onayından sonra hüküm ifade eder.

 

LookUs & Online Makale